Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“En rapport som andas misstro”

Det finns ingen motsättning i att främja innovation och att utföra kontrolluppgifter, säger Lif:s vd Anders Blanck apropå Riksrevisionens nya rapport om läkemedelskontrollen.

Anders Blanck, vd på läkemedelsindustrins branschorgan Lif, konstaterar att Riksrevisionen (RRV) och regeringen “helt uppenbart är på kollisionskurs” när det gäller innovationsfrämjande åtgärder. Bakgrunden är den rapport från RRV med kritik mot bland annat Läkemedelsverket som vi skrev om i morse.

– Medan regeringen med kraft driver att Life Science i Sverige ska ges förutsättningar att växa, så andas hela Riksrevisionens rapport en grundläggande misstro och radar upp problem med en sådan politik, säger han.

– I Riksrevisionens debattartikel sammanfattas det i rubriken ”Regeringen sänder dubbla signaler om läkemedel”. Innovationsfrämjande åtgärder och myndigheternas kontrolluppgift påstås stå i motsättning till varandra. Där kan vi bara konstatera att vi inte håller med. Att främja företagsamhet och innovation kan mycket väl ske med bibehållen hög kontrollfunktion. Allt annat vore negativt för alla.

– Riksrevisionen ger i sin rapport en rad förslag som främst berör myndigheterna. De förslagen väljer vi att inte ha några synpunkter på. Däremot kan jag inte låta bli att förundras över att det fortfarande år 2016 kan användas som argument mot läkemedelsföretag att det är just de företagen som vet mest om sina egna produkter. Det borde falla sig ganska naturligt att så är fallet, säger Anders Blanck.

Andra läser