Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Nu redovisar företagen ersättningar till vården och dess anställda

Lif har nu öppnat en webbportal där medlemsföretagen redovisar utbetalningar till hälso- och sjukvården. Databasen fylls på under juni, men Pfizer tillhör företagen som redan rapporterat.

Bakgrunden till databasen, som Svensk Farmaci skrivit om tidigare, är ett beslut 2013 från EFPIA om att öka transparensen kring företagens samarbete med sjukvården och dess personal.

Före juni månads utgång skall rapporteringen enligt Lif vara komplett med data avseende 2015, men många företag har redan rapporterat till portalen.

Ersättningarna avser framför allt deltagande i kliniska läkemedelsprövningar, men också sponsring och donationer samt andra ersättningar till enskilda medarbetare och vårdenheter inom sjukvården.

Redovisningarna nås via denna länk, klicka sedan på länken ”Öppen rapportering av värdeöverföringar till hälso- och sjukvården” för att få fram en företagslistning.

Bland de som är först på banan att rapportera finns Pfizer.

Totalsumman för företagets överföringar av medel till hälso- och sjukvården under fjolåret uppgick till 21,8 miljoner kronor, enligt redovisningen.

Cirka 150 personer, företag och organisationer erhöll ersättning från bolaget enligt listan.

Under året kommer enligt planerna samtliga europeiska länder att införa ett motsvarande redovisningssystem som Lif nu har öppnat.

Mest läst