Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Marknadsmässiga löner”

Lloyds Apotek har anställt ett tiotal EU-apotekare. De har marknadsmässiga löner, säger Karl Eckerdal, driftdirektör.

Lloyds Apotek är en av de kedjor som anställt apotekare från andra EU-länder. Svensk Farmaci ställde frågor till bolaget apropå debatten om EU-apotekarnas villkor och den blogg som vi publicerade förra veckan som handlade om en EU-apotekare som hamnat i kläm.

– Den bild som ges i bloggen är främmande för oss. Vi ser mycket positivt på EU-apotekare och har anställt ett tiotal personer från olika delar av Europa. Det är viktigt att dessa personer trivs hos oss och vi har en tät dialog med dem. Hittills har vi bra erfarenheter av EU-apotekarna, säger Karl Eckerdal, driftdirektör på Lloyds.

– Sedan går det inte att komma ifrån att det här är en mer kostsam kanal än vanlig rekrytering. Det handlar inte bara om att vi måste stå för utbildning, logi och språkutbildning utan insatser i Sverige efter det, de får en diger introduktion till den svenska apoteksmarknaden. Detta vore inte genomförbart om inte apotekaren också har ett åtagande att stanna hos oss under en period, men vi ser alltid pragmatiskt från fall till fall. Vid ett tillfälle har det hänt att en person velat sluta under den perioden, men då blev personen i slutändan inte återbetalningsskyldig.

Hur ser lönebilden ut för EU-apotekarna?

– Jag kan inte gå in på detaljer, men kollektivavtal gäller och EU-apotekarna har marknadsmässiga löner hos oss.

Ni tillämpar ingen särskild schablon för EU-apotekarnas ingångslöner?

– Nej, vi tillämpar värderingsbaserad rekrytering såväl när vi rekryterar inom som utom Sverige, i detta ligger att göra en samlad bedömning av kandidatens kompetens och erfarenhet. Detta i syfte att erbjuda både marknadsmässiga förmåner och lön, säger Karl Eckerdal.

Mest läst