Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Kostnadsfritt välkomnas

Från den 1 juli nästa år väntas preventivmedel inom läkemedelsförmånen bli kostnadsfria för personer upp till 21 år i hela landet. Sveriges Farmaceuter välkomnar förslaget.

Det är regeringen och Vänsterpartiet som står bakom förslaget, som nu remissbehandlas.

– Vi välkomnar förändringen. Det lär bland annat leda till minskat administrativt krångel på apoteken när apoteksfarmaceuter slipper fundera på vilket landsting patienterna tillhör, säger Clary Holtendal, professionsutvecklare på Sveriges Farmaceuter.

– Dock har man inte skrivit något om konsekvenser för apoteken. Hur man än vänder och vrider på det så borde förslaget leda till att IT-system måste ändras och sannolikt kommer det att leda till kostnader för apoteksaktörerna.

Förslaget har kritiserats av RFSU för att missa målet. Gruppen som gör flest aborter – kvinnor mellan 20 och 24 år – måste också inkluderas, enligt organisationen.

– Den stora utmaningen är unga mellan 20 och 24. Jag tycker det är synd att man inte tog det hela vägen och införde gratis preventivmedel upp till 25 år, säger Kristina Ljungros, förbundsordförande i RFSU, till Metro.

Norrbottens läns landsting har idag de kanske mest generösa subventionsreglerna när det gäller preventivmedel.

Landstinget gjorde 2012 preventivmedel kostnadsfria för unga upp till 26 samtidigt som man genomförde en utbildningssatsning och satsade på abortmottagningar med barnmorskor. Det gav det effekt – på tre år halverades aborterna bland unga kvinnor.

Mest läst