Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Tidigare chef: “Kronan skönmålar”

En tidigare apotekschef inom Kronans Apotek ifrågasätter den bild som kedjan ger av EU-apotekarnas situation. De får ungefär 5000 kronor för lite i månadslön, enligt ex-chefen, som anser att EU-apotekarnas okunskap om svenska apotek och rekryteringsläget utnyttjas.

Den före detta apotekschefen, som inte vill uppge sitt namn, välkomnar att apotekskedjorna tar in apotekare från andra EU-länder.

– Jag har en positiv inställning till att man tar in EU-apotekare, och för många fungerar det bra. Men det måste skötas snyggt. Ett problem är att kedjorna inte har någon beredskap när personer faller igenom. EU-apotekarna borde backas upp på ett bättre sätt. Här behöver apotekskedjorna ta ett större ansvar, säger ex-chefen.

Kronans Apotek hävdade i en artikel tidigare idag att EU-apotekarna erbjuds marknadsmässiga löner.

– Det låter som en skönmålning. Min erfarenhet är att dessa personer får lägsta ingångslöner, trots att de i många fall har en hel del arbetslivserfarenhet från hemlandet. De är oftast i trettioårsåldern, men går in på löner som nyexade svenska apotekare i 25-årsåldern har.

Ex-chefen jobbade i en region där det fanns ett tätt samarbete mellan många närliggande apotek. Ex-chefen fick därmed en god överblick av hur det fungerade för EU-apotekare på många apotek.

– Min bild är att de generellt får ungefär 5000 kronor för lite i lön, särskilt eftersom de ofta rekryteras till svårrekryterade apotek där de som har erfarenhet vet att de kan få en hög lön. Så de ligger långt efter sina kollegor. EU-apotekarnas okunskap om apoteken och rekryteringsläget utnyttjas, säger den före detta apotekschefen inom Kronans Apotek.

Mest läst