Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Bilden stämmer inte”

Bilden som målas upp av EU-apotekarnas situation är fullständigt fel, anser Kronans Apotek. EU-apotekarna har marknadsmässiga löner, enligt företaget, och ingen har behandlats som beskrivs i Svensk Farmacis blogg.

I en blogg och en artikel förra veckan uttrycktes kritik mot anställningsvillkoren för EU-apotekare. Förutom Apotek Hjärtat tillhör Kronans Apotek de kedjor som anställt EU-apotekare.

Svensk Farmaci ställde några frågor till Andreas Rosenlund, kommunikationsdirektör.

Kritiker menar att uppläggen skapar en inlåsningseffekt för EU-apotekarna som ”gör dem livegna” under deras tre första år. Hur motiverar ni er tillämpning av dessa villkor?

– Beskrivningen i Svensk Farmaci är fullständigt fel och vi känner inte igen oss alls, säger Andreas Rosenlund.

– Vårt mål är att medarbetare från EU ska trivas hos oss och fortsätta sin anställning inom företaget. Det råder fortsatt farmaceutbrist i landet och vi behöver dem. Våra farmaceuter från EU har marknadsmässig lön och ligger runt vår medellön i sina åldersgrupper. Det är ingen medarbetare på Kronans Apotek som behandlats på ett sådant sätt som beskrivs i Svensk Farmaci och det är något vi tar helt avstånd ifrån.

– Vi finansierar farmaceuternas utbildning, resor, logi, flytt, etcetera så att de kan jobba i Sverige, kan svenska och följa svenska regelverk och författningar. Det står medarbetaren fritt att söka sig till andra arbetsgivare, men om medarbetaren väljer att avsluta sin anställning tidigare än inom tre år vill vi ha ersättning för de kostnader vi haft, säger Andreas Rosenlund.

Hur många ”EU-apotekare” har ni anställt?

– Vi har ett 30-tal farmaceuter från EU hos oss och vi kommer behöva flera. Farmaceuterna från EU har marknadsmässiga löner hos oss. Vi har många farmaceuter från EU som bosatt sig permanent på de orter de arbetar på och som är väl integrerade i samhället och som fortsätter sin anställning hos oss.

Den egna uppsägningsrätten är ett fundament i den svenska modellen på arbetsmarknaden. Kan man inte se den som kraftigt inskränkt i de här fallen?

– Medarbetaren kan säga upp sig, men om det sker inom tre år vill vi ha kompensation för de utgifter vi haft i samband med utbildningen, alltså 15 000 EUR. Återigen, vi vill behålla dessa medarbetare och har ingen anledning att behandla dem på ett sätt som gör att de vill söka sig bort från oss.

– Om medarbetaren går till en konkurrent finns en avgift på 30 000 euro som oftast den nya arbetsgivaren täcker, vilket är ett vanligt förfarande i dessa sammanhang.

Vad uppskattar ni att den utbildning i svenska som EU-apotekarna erbjuds kostar?

– I regel sträcker sig utbildning över tre-fyra månader och sker på internat. Farmaceuterna betalar inget för resor, uppehälle, utbildning eller flytt till Sverige. Den totala kostnaden överstiger kompensationskravet om de väljer att lämna sin anställning innan tre år passerat, säger Andreas Rosenlund.

Andra läser