Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Satsning på apotekschefer

Sveriges Farmaceuter gör en särskild satsning på apotekschefer i årets avtalsrörelse inom apotek.

Enligt Christer Borg, förhandlingschef på Sveriges Farmaceuter tar merparten av förbundets yrkanden inför årets avtalsrörelse inom apotek sikte på farmaceuter ”överlag” och deras arbetssituation. Men i år har förbundet även särskilda yrkanden när det gäller apotekschefer.

Apotekschefer har generellt ingen rätt till övertid, vilket de kompenseras för med extra semesterdagar. Chefer under 40 år får enligt befintligt avtal fem extra semesterdagar jämfört med vad som gäller för anställda som inte är chefer. Chefer som är 40 eller äldre får tre extra semesterdagar.

– Chefer över 40 blir därmed relativt sett missgynnade, vilket vi inte ser någon anledning till. Vi yrkar därför på att fem extra semesterdagar bör gälla generellt som kompensation för att man som chef inte har övertidsrätt, säger Christer Borg.

Förbundet vill också att apotekschefer under vissa förutsättningar, när de arbetar med traditionella farmaceutiska arbetsuppgifter i driften, ska få möjlighet till OB-ersättning. Det har de idag normalt sett inte rätt till.

– Det handlar inte om varje lördag utan om särskilt definierade tidsperioder, exempelvis under sommaren, säger Christer Borg.

Ett tredje yrkande gäller chefernas kompetensutveckling.

– Det viktigaste för oss är att förbättra avtalet när det gäller kompetensutveckling för farmaceuter generellt. Men vi uppmärksammar denna gång i våra yrkanden även apotekschefernas behov av kompetensutveckling som är särskilt inriktad på chefsrollen.

Mest läst