Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apoteket satsar på ny “dosfabrik”

Apoteket AB, som idag servar fyra av sex landstingskluster med dosläkemedel, inviger idag en helt ny dosanläggning i Örebro. Omkring 140 personer kommer att jobba på knappt 3000 kvadrat. Dosenheten i Umeå stängs för gott.

Den nya dosanläggningen ska successivt ersätta den befintliga dosenheten i kommunen. Apoteket tog nyligen över dosproduktionen till Västra Götalandsregionen och Region Halland och när den nya anläggningen är helt i drift kommer 118 000 patienter att få sina läkemedel därifrån.

– Vi har den allra senaste tekniken på plats och med ett nytt flödesbaserat arbetssätt kan vi arbeta ännu effektivare. Dessutom kommer vi att kunna sampacka dospåsar med andra läkemedel som kunderna behöver på ett enklare sätt i den nya anläggningen, berättar Helena Gille, chef för Apodos.

Nya plockvagnar, automatiserad packning till ombud och ett nytt IT-stöd är några av nyheterna i den knappt 3000 kvadratmeter stora anläggningen. Cirka 140 personer kommer att arbeta på den nya dosenheten.

Som vi skrev i fjol så lägger Apoteket AB i år ned sin dosenhet i Umeå, vilket innebär att all dosproduktion nu samlas i Örebro.

Åtgärden var den sista i den konsolidering av dosverksamheten som Apoteket genomfört på senare år. Hösten 2012 fattade bolaget beslut att lägga ned fem av sina dåvarande sju dosapotek, kvar blev endast Örebro och Umeå.

Apoteket är idag landets största dosproducent och servar i dagsläget fyra av sex landstingskluster. Förutom VGR och Halland levererar Apoteket AB idag till Stockholm/Gotland, Norrbotten, Västerbotten, Jämtland, Västernorrland samt fram till årsskiftet – då Apotekstjänst tar över – till Kronoberg, Kalmar, Blekinge, Östergötland och Jönköping.

Mest läst