Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Ny utredning om läkemedelspriser

Cimziadomen har väckt frågor om prissättningen av läkemedel i Sverige. Sjukvårdsminister Gabriel Wikström aviserar en statlig utredning av området och kommer att återkomma i frågan under våren.

Prissättningen av läkemedel har aktualiserats efter Högsta domstolens avgörande av det så kallade Cimzia-ärendet. Rätten konstaterade att TLV gjorde fel som stoppade ett omstritt rabattavtal mellan Region Skåne och ett läkemedelsföretag.

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström flaggade efter domen i Dagens Medicin för ett uppdrag till TLV att utveckla den värdebaserade prissättningen och en “långsiktig översyn av det här området och hur vi kan anpassa det till ett modernt sjukvårdssystem”.

Den senare delen av uttalandet har tolkats på olika sätt av personer i branschen och Svensk Farmaci bad honom konkretisera det.

“Regeringen bedömer att en utredning kommer att krävas för att göra en tillfredsställande översyn, och kommer att återkomma i frågan under våren” svarade han idag via sin pressekreterare Helena Paues.

Till de som efterlyst en översyn hör läkemedelsindustrins branschorgan Lif.

– Det är något vi efterfrågat eftersom den situation som nu råder inte bara är oklar, utan den riskerar faktiskt att omkullkasta hela den nationellt sammanhållna läkemedelsförmånen, sa vd:n Anders Blanck till Dagens Apotek i slutet av januari.

Mest läst