Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Jättebudet på Meda överraskar

Amerikanska Mylans rekordbud på svenska Meda – knappt 85 miljarder kronor – väntas gå igenom. Utvecklingen är överraskande eftersom Medas strategi länge varit att växa genom egna förvärv, säger en apotekare på Meda.

Styrelsen för Meda har rekommenderat aktieägarna att säga ja till budet, enligt ett pressmeddelande, och flera av de större ägarna har redan meddelat att de gör det.

I skrivande stund lutar det alltså starkt åt att affären blir av. Medas aktie på Stockholmsbörsen har gått upp kraftigt nu på morgonen.

Budet på knappt 85 miljarder svenska kronor är ett av de största som lagts på ett svenskt bolag.

Så sent som i april 2014 avvisade Meda ett bud från Mylan.

Holger von Fircks, apotekare och i ledamot i Sveriges Farmaceuters industrisektions styrelse, arbetar som medical advisor på Meda.

– Vi har inte fått veta så mycket, det har inte gått ut någon information utöver det pressmeddelande som gick ut i går kväll, säger han.

Hur reagerade du personligen på beskedet?

– På ett sätt blev jag överraskad eftersom Meda länge haft strategin att växa genom egna förvärv. Men samtidigt framstår det här som naturligt, det är en bra matchning. Att Mylan har substanstillverkning är särskilt intressant, säger Holger von Fircks.

Svensk Farmaci har även sökt Medas Sverigechef Mia Brundin för en kommentar.

Andra läser