Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Ljus arbetsmarknad för receptarier och apotekare

Det kommer finnas jobb framöver både för apotekare och receptarier enligt Arbetsförmedlingens senaste prognos.

Hälso- och sjukvård är ett stort yrkesområde och totalt arbetar närmare en halv miljon människor inom området. Eftersom befolkningen kommer att växa starkt under kommande år, bedömer Arbetsförmedlingen att jobbmöjligheterna är goda eller mycket goda för de flesta hälso- och sjukvårdsyrken.

Både för apotekare och receptarier kommer möjligheterna till jobb att vara goda, spår Arbetsförmedlingen i sin senaste rapport, till vilken bland andra Sveriges Farmaceuter har fått lämna synpunkter innan publiceringen.

– Sett till arbetsmarknaden i stort ser det positivt ut för farmaceuter, säger Clary Holtendal, professionsutvecklare på Sveriges Farmaceuter.

Men det finns skillnader. I större städer, och i städer där det finns lärosäten, som till exempel Uppsala, är det större konkurrens om jobben. På landsorten är det betydligt lättare att få apoteksjobb, enligt Sveriges Farmaceuters bedömning.

– Receptarier har en väldigt låg arbetslöshet, men bland apotekare är den högre. Det är sannolikt många nyanlända apotekare som står för den, tror Clary Holtendal.

Men skillnaden är också branschspecifik. Det är lättare att få jobb på apotek, och svårare inom läkemedelsindustri och myndighet, enligt Clary Holtendal.

– Generellt vill receptarier i större utsträckning arbeta på apotek och har lättare att få ett jobb. Det finns apotekare som inte vill arbeta på apotek, de måste ofta anstränga sig betydligt mer för att hitta ett jobb, säger Clary Holtendal.

 

Andra läser