Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Apoteken måste få ersättning för värdeskapande arbete”

Utveckling av apoteksverksamheten, distribution av läkemedel och tillgång till kompetent personal. Det är de viktigaste frågorna för Sveriges Apoteksförening under 2016.

ARTIKELSERIE Årets viktigaste fråga för Sveriges Apoteksförening är utvecklingen av apoteksverksamheten, och att innehållet på apoteken skapar mervärde.

Det menar Apoteksföreningens vd Johan Wallér i en intervju med Svensk Farmaci.

– Det omfattar hela spektrat av det som apoteken gör och kan göra, såsom grundläggande läkemedelsrådgivning och läkemedelssamtal, olika tjänster kring läkemedelsanvändning och andra farmacevtiska tjänster. Vid sidan av det är det lika viktigt med allt som sker inom egenvårdsområdet, med olika hälsotjänster och egenvårdstjänster. Det är i denna mix som apoteken skapar sitt mervärde för samhället.

Detta är inget nytt eller konstigt på apoteken, menar Johan Wallér, apoteken har alltid haft ett brett uppdrag. Men han håller med om att apoteken kan bli bättre på att skapa mervärde men det behövs också incitament från samhället.

– Apoteken måste få ersättning för det värdeskapande arbetet. Kunder har sedan länge inte haft någon större betalningsvilja för detta, insatserna förväntas vara en del av vården, säger Johan Wallér.

Den andra viktiga frågan handlar om tillgänglighet till läkemedel, i ett brett perspektiv.

– Apoteken måste ha större möjlighet att påverka varudistributionen, regelverket måste bli mycket smidigare och apoteken måste kunna styra varuflödet så att de kan erbjuda kunderna bästa möjliga service. Vi har omreglerat apoteksmarknaden, vi har fler apotek som är öppna längre men vi har fortfarande samma distributionsapparat som på monopoltiden, säger Johan Wallér.

Därför ser han positivt på den pågående apoteksutredningen som ska titta på bland annat detta, eventuell returrätt av läkemedel, 24-timmarsregeln mm.

– Vi har träffat utredaren en gång och blivit inbjudna att delta i en referensgrupp där marknadens olika intressenter sitter med. Vi hoppas att ha en aktiv dialog med utredningen, serva med underlag och svara på frågor. Men de har inte mycket tid på sig.

Den tredje frågan på Apoteksföreningens lista är kompetensförsörjningen. Det råder brist på farmacevter och det utbildas för få personer

– Vi arbetar för att få upp intresset för de farmacevtiska utbildningarna, men det är även problem med att färre ungdomar är intresserad av naturvetenskapliga ämnen på gymnasiet. Just nu är det verkligen arbetstagarens marknad, där arbetsgivaren gör väldigt mycket för att behålla sin personal. Jag hade önskat att fler aktörer arbetade mer aktivt för att göra något åt problemet, från regeringen till facken.

Annars tycker han att apoteksområdet går en ljus framtid till mötes. Branschen kommer att förändras, där e-handeln kommer att öka, vilket kan öppna upp för mer samtal och tjänster i apotekslokalerna.

– Däremot tror jag inte att e-handeln kommer påverka lönsamheten i någon större utsträckning i år, men på sikt kan det vara så, säger Johan Wallér till Svensk Farmaci.

Tidigare artiklar i denna serie

Sofia Wallström, TLV

Mest läst