Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Så här vill professionen ha det”

För första gången samlades igår professionsföreträdare för bland annat läkare, sjuksköterskor och farmaceuter för att inleda samtal hur de vill att samverkan mellan dessa yrkesgrupper ska se ut.

– Det finns en stor vilja bland alla dessa att vi ska samverka. Och nu pratar vi konkret om hur vi vill att det ska se ut, säger Birgitta Karpesjö, Kommunikationschef på Apotekarsocieteten.

För första gången är det professionerna själva, och inte deras huvudmän, som diskuterar tillsammans hur samverkan kan gå till.

– Målet är att samtalen ska leda fram till ett dokument med förslag som ska presenteras för huvudmännen, som beskriver hur professionerna skulle vilja samverka kring individens läkemedelsanvändning för att den ska bli optimal, säger Birgitta Karpesjö.

Hon menar att strävan i dessa samtal ligger i linje med Göran Stiernstedts utredning ”Effektiv vård”, som efterlyser mer teamarbete och samverkan mellan alla inblandade parter.

– Detta är vår egen, professionens önskan, inte någon annans. Och det har inte gjorts så här systematiskt tidigare. Det var ett bra och fruktbart första möte.

Gårdagens inledande möte varade i två timmar och nästa möte planeras till före påskhelgen.

I mötet deltog; Stig Nyman, ordförande HSO; Emma Spak, ordförande för Läkarförbundets råd för läkemedel, IT och medicinteknik; Kristina Fritjofsson, ordförande Sveriges Farmaceuter och Anne Johansson, vice ordförande Vårdförbundet. Från Apotekarsocieteten deltog Karin Meyer, VD och Birgitta Karpesjö, kommunikationsansvarig.

Andra läser