Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Samarbeten ska redovisas

I år införs EFPIA:s så kallade Disclosure Code i Europa. Det ger möjlighet att kontrollera vilka läkare och annan vårdpersonal som fått ersättningar av läkemedelsföretag.

Ersättningen och formerna för dessa samarbeten regleras idag via avtal mellan läkemedelsbranschen och SKL. Men från och med i år kommer namn på personer som ersatts och ersättningsnivåerna att redovisas offentligt med ett halvårs eftersläpning. Detta i och med att EFPIA:s så kallade Disclosure Code införs i hela Europa, skriver Life-time.se.

Senast den 1 juli i år kommer företagen att publicera information om ersättningar till sjukvårdspersonal och sjukvårdsorganisationer som har betalats ut under 2015. I Sverige ska uppgifterna publiceras i Lif:s samarbetsdatabas.

– All ersättning för till exempel en konsultation ska deklareras oavsett om ersättningen består av en betald resa, övernattning eller arvode. Däremot redovisas inte luncher och middagar då de är välreglerade och måttfulla, det vill säga att värdet inte överstiger 250 kronor för en lunch eller 700 kronor för en middag, säger Rikard Pellas, compliance officer på Lif, till Life-time.se.

Det är dock oklart hur fullständig databasen kommer att bli när det gäller persondata. Publiceringen kräver nämligen att den enskilde ger sitt skriftliga medgivande eftersom uppgifterna berörs av PUL.

Uppgifter för personer som inte lämnat medgivande kommer att presenteras aggregerat på landsnivå, det vill säga hur många personer i Sverige per företag som ersatts och den totalsumma de fått.

Mest läst