Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Tre områden i fokus för AZ

Astra Zeneca satsar på kardiovaskulära sjukdomar, onkologi och andningsvägarna – och tror på stark tillväxt fram till 2023, enligt koncernchefen Pascal Soriot som är på Sverigebesök. I morgon gör han ett offentliggörande tillsammans med den svenska regeringen.

Svensk Farmaci var på plats när Astra Zenecas koncernchef Pascal Soriot mötte det svenska näringslivet och pressen på Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) i morse.

Han berättade om att hans företag befinner sig i en återuppbyggnadsfas med sikte på tillväxt, efter att sedan 2011 tappat miljardbelopp på patentutgångar. Från 2018 ska bolaget enligt planerna gå in i en fas av hållbar tillväxt. I samband med Pfizers bud på Astra Zeneca i fjol, som sedermera avvisades, offentliggjordes AZ:s ambitiösa målsättning att expandera från dagens årliga försäljning på 26 miljarder dollar till 45 miljarder 2023.

Framöver ligger fokus främst på tre sjukdomsområden: kardiovaskulära sjukdomar, onkologi och andningsvägar/inflammation/autoimmuna sjukdomar. Inom två ytterligare fält beskrivs forskningen som möjlighetsdriven – infektion och CNS.

Pascal Soriot framhöll särskilt de kliniska resultaten för läkemedlet Tagrisso (AZD9291) mot lungcancer. Läkemedlet fick klartecken av FDA i USA i november efter ett rekordsnabbt kliniskt program. Preparatet har visat exceptionell effektivitet på tumörer hos patienter med metastaserande icke-småcellig lungcancer med så kallad EGFR-T790M+-mutation.

En annan het läkemedelskandidat, som utvecklats i Sverige och i samarbete med biotechbolaget Moderna, är den mRNA-baserade molekylen AZD8601 som adresserar skador som uppstår efter hjärtinfarkt.

Astra Zeneca har tidigare aviserat en satsning på produktion av biologiska läkemedel i Södertälje. Pascal Soriot underströk att denna satsning kan komma att leda till följdinvesteringar i Sverige på uppemot en miljard dollar.

I morgon bitti väntas Pascal Soriot göra ett offentliggörande tillsammans med den svenska regeringen. Närings- och innovationsminister Mikael Damberg och Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, har bjudit in till en pressträff på Rosenbad tillsammans med Pascal Soriot och Peter Wallenberg Jr, ordförande i Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.

Här är ett axplock av uppgifter från Pascal Soriots timslånga presentation:

40 procent av AZ:s produktion globalt sker i Sverige.

AZ har idag cirka 6 200 anställda i Sverige varav 3 800 i Södertälje och 2 400 i Göteborg.

25 procent av Astra Zenecas forskningsinvesteringar görs i Sverige.

Pascal Soriot beskrev AZ:s portfölj inom det nobelprisaktuella området DNA-reparation som världsledande.

Han underströk flera gånger vikten av att skattenivåerna är gynnsamma i de länder där företaget producerar läkemedel.

40 procent av de anställda i arbetsledande positioner på AZ är kvinnor.

Bolaget har idag 118 projekt i klinisk utveckling. Fördelningen är ungefär 50/50 mellan små molekyler och biologiska läkemedelskandidater.

Andra läser