Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Oriola-KD köper Svensk Dos

Oriola-KD köper dosaktören Svensk Dos AB i Uppsala för en hemlig köpeskilling. Affären blev klar igår kväll och Svensk Dos anställda meddelas om den nu på morgonen.

Transaktionen förväntas bli klar under första kvartalet 2016 och förutsätter godkännande från Konkurrensverket och Läkemedelsverket. Priset för köpet har inte offentliggjorts. Oriola-KD meddelar dock att man finansierar köpet med sina befintliga finansiella tillgångar.

– Vi förväntar oss att affären är avslutad omkring den 1 februari nästa år, säger Per Manell, medgrundare och styrelseordförande i Svensk Dos, till Svensk Farmaci.

Svensk Dos har idag 60 anställda och är baserat i Uppsala. Bolaget har ingångna avtal med Region Skåne och Kriminalvården, och har fått ett tilldelningsbeslut för landstingsklustret Sjuklövern som dock är överprövat till Kammarrätten.

– Förvärvet av Svensk Dos är ett viktigt tillskott i vår ambition att bli en ledande aktör inom läkemedelsförsörjning till sjukvårdssektorn i Sverige. Med detta förvärv får vi ett komplement till vårt växande tjänsteerbjudande till hälso- och sjukvårdsmarknaden, säger Eero Hautaniemi, vd för Oriola-KD, i ett pressmeddelande från koncernen.

Så sent som den 10 november kunde vi berätta om Oriola-KD:s aktuella omorganisation. Där skapades ett helt nytt affärsområde – Healthcare. Det omfattar affärer inom sjukvård för landsting, kommuner, veterinärer med flera. Thomas Gawell kommer att leda uppstarten av affärsområdet. Enligt vad Svensk Farmaci erfar kommer Svensk Dos att sorteras in i detta affärsområde.

Svensk Dos kommer alltså inte att bli en del av apotekskedjan Kronans Apotek, utan sannolikt ett parallellt bolag till apotekskedjan inom Oriola-KD-koncernen.

Enligt Per Manell fanns flera spekulanter på Svensk Dos.

– Vi var uppvaktade av några hugade kandidater. Men det här är en lösning som ger Svensk Dos en stark framtid och för in bolaget i ett grossist- och apoteksdistributionssammanhang. Bolaget blir ett led i Oriola-KD:s närmande till vården. Köpeskillingen är inte offentlig men vi är inte missnöjda med den, säger han till Svensk Farmaci.

Enligt Per Manell kommer bolaget sannolikt att få fortsätta som ett separat bolag med samma ledning som idag.

– Den nuvarande styrelsen i Svensk Dos kvarstår tills affären är helt slutförd, men ersätts sedan förstås av en annan, säger Per Manell.

Andra läser