Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Mässa hjälper nyanlända

I morgon anordnar Arbetsförmedlingen med flera en hälso- och sjukvårdsmässa för nyanlända flyktingar i Stockholm. Arbetsgivare, fack, myndigheter med flera ska bland annat ge invandrade apotekare stöd och ingångar till den svenska arbetsmarknaden.

Mässan med titeln ”Tillvarata kompetensen” hålls i Folkets hus i Stockholm. Mässan ligger i linje med det så kallade snabbspåret inom vårdsektorn.

Sveriges Farmaceuter deltar med en monter och Kristina Niemi, förbundsdirektör, vill framför allt medverka utifrån en facklig utgångspunkt.

– Som fackförbund är det vår skyldighet att bevaka att våra nyanlända kollegor får samma villkor som sina arbetskamrater. Vi kan inte acceptera ett A- och ett B-lag. Med det sagt är den samlade mobilisering som gjorts inom vår sektor, av oss tillsammans med apoteksföreningen, arbetsförmedlingen och lärosätena med flera imponerande, säger Kristina Niemi som bland annat deltar på morgondagens pressträff.

Som Svensk Farmaci skrivit tidigare har flera apotekskedjor tagit fram praktikplatser till nyanlända apotekare.

– För oss är varje färdigutbildad farmaceut ett välkommet tillskott. Därför har apoteken varit snabba med att fånga upp de farmaceuter som den senaste tiden har flytt till Sverige och kan börja bygga en framtid här, säger Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening, i ett pressmeddelande idag.

– Det känns bra att vi har arbetsgivare som är beredda att ordna dessa viktiga ingångar. Det tillsammans med en tidig och yrkesanpassad svenskundervisning är fundament för jobb, säger Kristina Niemi.

Två av regeringens ministrar – sjukvårdsminister Gabriel Wikström och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson – kommer också att medverka under morgondagen.

Andra läser