Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Svensk Dos vann Skåne

Svensk Dos vann upphandlingen om dosleveranserna i Region Skåne. Något som innebär att konkurrenten Apotekstjänst riskerar att stå utan kunder i Sverige.

Svensk Dos får fortsätta att sköta dosleveranserna i Skåne. Det står klart sedan regionen idag tilldelat företaget uppgiften att sköta dostjänsten från 1 februari 2017 och tre år framåt till sista januari 2020, med en möjlighet för Region Skåne att förlänga ytterligare tre år.

Svensk Dos vann på det i särklass lägsta anbudspriset 0,44 kronor per patient och dygn för dostjänsten. På andraplats kom Apoteket med ett pris på 1,89 kronor och sist Apotekstjänst som lämnade anbudspriset 2,27 kronor per patient och dygn.

– Det är naturligtvis glädjande att vi får fortsätta, säger Per Manell, ordförande för Svensk Dos.

Han berättar att en av anledningarna till att de har möjlighet att lämna ett så lågt anbudspris är att de redan är etablerade i regionen.

– Vi har därmed inga omställningskostnader vilket spelar en roll, säger han.

I och med dagens beslut från Region Skåne står det också klart att dosleverantören Apotekstjänst just nu står helt utan framtida kontrakt och riskerar att tappa hela sin verksamhet. Upphandlingen i Sjuklövern, som också vanns av Svensk Dos, är visserligen överklagad och dosleverantörerna har även tio dagar på sig att överklaga Region Skånes beslut. Men hur Apotekstjänst kommer att göra på den punkten vill de inte berätta.

– Vi har inga kommentarer, säger Tomas Hilmo, vd för Apotekstjänst.

Det faktum att de hade det högsta anbudspriset komplicerar dock situationen en aning för företaget eftersom en rättsprocess som på något sätt diskvalificerar Svensk Dos skulle göra att kontraktet istället går till Apoteket som har det näst lägsta anbudspriset.

Men i Region Skåne utgår man ifrån att upphandlingen kommer att överklagas.

– Det är väl inte någon dosupphandling som har genomförts utan att den har gått till överprövning, vad jag vet. Vi hoppas ju såklart att vårt underlag är så tydligt och bra att det inte finns något att överpröva, men vi har räknat med det. Det är därför som vi har tagit i med tiden också, säger Maria Landgren, läkemedelschef i regionen.

Den nya upphandlingen innebär ekonomiskt en ganska stor vinst för regionen jämfört med den förra. Kostnaden för dostjänsten kommer, om resultatet står sig, sjunka från över 18 miljoner kronor per år till cirka tre miljoner kronor. Maria Landgren håller med om att det verkar som om dosleverantörerna just nu kör ett race mot botten.

– Ja, vi fick ju till och med ett lägre pris än vad Sjuklövern fick, vilket vi tycker är lite förvånande eftersom vi har färre patienter och har ställt mycket tuffare kvalitetskrav än vad vi gjorde förra gången, säger hon.

Lite oroande menar hon att det är att Apotekstjänst nu verkar stå utan kontrakt i framtiden och i värsta fall kan stå helt utanför marknaden i vår.

– Vi får ju akta oss så att det inte blir ett oligopol på dosmarknaden. Egentligen skulle vi ju vilja ha fler än tre aktörer. Vi tycker att det är jättetråkigt att det blir så här för dem, men samtidigt så har de ju inte lagt det lägsta budet, säger hon.

Mest läst