Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Köper för att växa och konkurrera

I början av november väntas Apoex:s köp av Apotek Hjärtats vård- & omsorgsdel slutföras. Med köpet blir Apoex andra största bolag i Sverige som försörjer hälso- och sjukvården med läkemedel och farmaceutiska tjänster.

– Det här är ett rationellt förvärv för oss. För att växa och vara konkurrenskraftiga mot Apoteket AB måste vi göra detta. De kommer fortfarande vara störst på området men genom det här köpet blir vi tvåa, säger Jens Berlips, vd på Apoex.

Både Konkurrensverket och Läkemedelsverket har gett grönt ljus för köpet. Avtalet skrev under i somras och det som tar tid är de komplexa juridiska turerna kring öppenvårdsapoteken inom Apotek Hjärtats vård- & omsorgsdel. Dessa kommer inte gå över till Apoex utan stannar kvar hos Apotek Hjärtat.

På kort sikt behöver personalen inte oro sig för sina jobb, enligt Jens Berlips. På sjukhusen kommer driften att ske i princip i oförändrat skick.

– På längre sikt får vi se vilka effekter som uppstår på verksamheten. Vi är tekniskt sett fortfarande konkurrenter och vi har inte så god insikt ännu i verksamheten. Vi kommer ha ett integrationsprojekt som ska löpa upp emot sex månader där verksamheterna slås ihop. I det projektet kommer vi bland annat att implementera vårt eget IT-system och vi får se hur det påverkar personalen och deras arbetsuppgifter, säger Jens Berlips.

Apoex hade 2013/2014 en omsättning på 1 518 MSEK. Vård- och omsorgsdelen inom Apotek Hjärtat som Apoex nu köper omsatte under 2014 cirka 830 MSEK. Köpet finansieras genom eget kapital och bankfinansiering, enligt Jens Berlips.

Mest läst