Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Vi vill först ha en dialog med LIF”

Apoteket AB har ännu inte fattat beslut om de ska stanna kvar i etiköverenskommelsen med Läkemedelsindustriföreningen LIF eller om de ska lämna den.
– Vi ska först ha en dialog med LIF, säger Eva Fernvall, kommunikationsdirektör på Apoteket.

I förra veckan meddelade två av de stora apoteksaktörerna, Kronans Apotek och Apoteksgruppen, att de lämnar etiköverenskommelsen med LIF.

På statligt ägda Apoteket AB har man ännu inte fattat något beslut om man ska stanna kvar eller lämna.

– Vi vill först ha en dialog med LIF innan vi bestämmer oss, säger Eva Fernvall, som också berättar att något datum för ett sådant möte ännu inte är bestämt.

– Vi ska prata om hur vi båda ser på branschen, hur vi gör med det som varit och hur vi går vidare.

Har ni som statligt ägt bolag ett högre ansvar jämfört med de andra apoteksaktörerna?

– Nej, det tycker jag inte, men staten som ägare är tydlig hur alla statliga bolag ska agera. Därför har också staten tagit fram en näringslivskod som vi ska förhålla oss till, säger Eva Fernvall.

Apotek Hjärtat har inte heller fattat beslut om man ska stanna kvar eller lämna överenskommelsen.

På Apoteksföreningen menar man att apoteksföretagen är fria att ingå eller välja att avstå från vilka överenskommelser de vill.

– Apoteksbranschen har nyligen tagit fram en etisk plattform som gäller samtliga leverantörer och samarbetspartners, en plattform som alltså är bredare än de tidigare överenskommelserna. Jag tolkar det som att det finns apoteksaktörer som tycker att denna plattform är fullt tillräcklig för att ge vägledning för relationerna med omvärlden, däribland läkemedelsföretagen, säger Henrik Ehrenberg, chefsstrateg på Sveriges Apoteksförening.

 

Mest läst