Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Hjälper flyktingar med språk och läkemedel

Apotekarna Doaa Hassan, Amal Zbib och Hiba Ahmed hjälper på eget initiativ nyanlända flyktingar på Stockholms Central. De bidrar med enklare egenvård, psykologiskt stöd och fungerar även som tolkar.

Alla tre har arabiska som modersmål och hjälper de nyanlända flyktingarna med språket och enklare egenvård.

– Men det kanske viktigaste är det psykiska stöd vi kan ge. De som kommer är ofta trötta och här bryr någon sig, de blir lite ompysslade, säger Amal Zbib.

Tillsammans med kollegan Hiba Ahmed jobbar Doaa Hassan och Amal Zbib i ett löst knutet sjukvårdsteam där sjuksköterskor och läkare också ingår.

Personal från Migrationsverket finns också på plats.

– Samarbetet med de andra yrkesgrupperna fungerar bra och vi hänvisar ofta personer till varandra beroende på vilka behov de har, säger Doaa Hassan.

Receptfria läkemedel och egenvårdsprodukter har skänkts från olika apotek, bland annat Apoteket AB:s stora apotek intill centralen, C W Scheele.

– Vi har också bidragit själva och fått läkemedel från privatpersoner. Viljan att hjälpa till är stor. Vi tar emot allt vi får in men kontrollerar förstås hållbarhet och annat noggrannt. Egenvård vid förkylning och hosta är det vi oftast hjälper till med, säger Amal Zbib.

Är behovet stort?

– Ja, men det varierar vilket gör det lite svårplanerat. Ibland är det fullt upp men ibland lugnare. Flyktingarna kommer i vågor vilket gör det stressigt för oss ibland. Oftast kommer de via tåg från Malmö, säger Doaa Hassan.

Vill flyktingarna stanna eller resa vidare?

– De flesta som vi mött vill resa vidare mot Finland. Det beror mycket på att många är från Irak och inte som de från Syrien har möjlighet att med säkerhet få uppehållstillstånd här per automatik. Flyktingarna vi möter är huvudsakligen från Irak, Syrien och Afghanistan. Eftersom de ofta ska åka vidare får de med sig produkter som räcker för en fortsatt resa, säger Amal Zbib.

Andra läser