Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apoteksgruppen överger etiköverenskommelsen

Som första apotekskedja har Apoteksgruppen valt att lämna etiköverenskommelsen med läkemedelsindustrin.

2009 bjöd Lif och Apoteket AB in branschens aktörer att ansluta sig till en etiköverenskommelse som reglerar samverkansformer mellan läkemedelsindustrin och medarbetare på apotek.

Dokumentet på nio sidor påminner om liknande överenskommelser mellan läkemedelsindustrin och sjukvården respektive handikappförbunden.

Bland annat detaljregleras formerna för produktinformation, konsultation, terapiinriktad utbildning och vad läkemedelsföretag får ersätta i samband med sammankomster.

Förutom LIF har FGL, Svensk Egenvård, dåvarande Sveriges Farmacevtförbund med flera aktörer skrivit under överenskommelsen. Alla större apoteksaktörer och många av de mindre omfattas.

Men som första större apoteksaktör har nu Apoteksgruppen ensidigt sagt upp etiköverenskommelsen med Lif, med hänvisning till att apoteksbranschen nyligen antagit en egen etisk plattform.

Svensk Farmaci har sökt Apoteksgruppen för att fråga mer om varför man lämnar etiköverenskommelsen med Lif. Vi kompletterar artikeln eller skriver en ny när de svarat på våra frågor.

Kristina Niemi är förbundsdirektör på Sveriges Farmaceuter.

– Förhoppningsvis är detta inte början av en trend som fler apoteksaktörer följer efter. Vi behöver få klarhet i på vilka grunder Apoteksgruppen gör det här. Det är oroande om vi får en utveckling är vi går från en väl reglerad situation till ett mindre reglerat läge när det gäller relationerna mellan läkemedelsindustrin och apotekssektorn, säger hon.

Med anledning av uppsägningen har Lif bjudit in de branschföreningar och förbund som är part i överenskommelsen samt apoteksföreningen till ett möte för att diskutera situationen.

Mest läst