Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Lloyds köper Apoteksamariten

Lloyds Apotek köper fristående Apoteksamariten i centrala Uppsala. Kedjan vill lära av apotekets vårdnära koncept.

Lloyds betonar i morgonens pressmeddelande Apoteksamaritens unika affärskoncept, som Svensk Farmaci skrivit om tidigare, som en nyckelfaktor bakom affären.

Apoteksverksamheten kombineras här med friskvård och lättare sjukvård under samma tak. Dessutom samarbetar Apoteksamariten nära med bland annat läkemedelsföretaget Baxter och Akademiska sjukhuset.

– Apoteksamariten har tillsammans med sina partners utvecklat ett unikt erbjudande. De har visat vilket värde apoteksbranschen kan addera till den svenska sjukvården genom att förena förstklassig apoteksservice med förebyggande friskvård och nära samarbete med läkemedelsbolag. Vi på Lloyds Apotek ser fram emot att lära oss mer om de innovativa lösningar som inspirerar till en bättre hälsa och positivare liv, säger Thomas Bornemann, vd för Lloyds i pressmeddelandet.

Kristina Fritjofsson, som är grundare för och vice vd på Apoteksamariten, hoppas att apoteket med en större aktör i ryggen kan utvecklas ytterligare.

– Vår förhoppning är att detta skapar förutsättningar för att vår vision, där apotekens farmaceuter och övriga personal jobbar hand i hand med vården, sprider sig vidare till andra delar av koncernen. Vd Anna Eriksrud och jag har sagt upp oss och kommer att jobba deltid som konsulter. Mitt uppdrag som ordförande i förbundet påverkas inte, säger Kristina Fritjofsson.

– Vi är väldigt stolta över den verksamhet vi byggt upp och det faktum att vi nu köps upp av Lloyds, med den internationella ägaren Celesio, är ett direkt kvitto på att vi skapat något unikt.

Förvärvet inkluderar apotek, lager och affärsrelationen till de friskvårdsaktörer som finns i direkt anslutning till apoteket.

Under hösten inleds arbetet med att utveckla Apoteksamariten till ett “fullskaligt konceptapotek” inom Lloyds, där kedjans expertis inom hud och värk också kommer att tillföras.

Apoteket blir Lloyds tredje i Uppsala. Ett av de andra finns bara några hundra meter från Apoteksamariten vid Uppsala centralstation.

Christer Borg är förhandlingschef på Sveriges Farmaceuter.

– Rent formellt handlar ärendet om ett ägarbyte, det vill säga att Lloyds köper Apoteksamariten som lever vidare som samma juridiska person som tidigare. Det är alltså inte fråga om en så kallad övergång av verksamhet. De anställda jobbar därför vidare som vanligt och behåller sina nuvarande anställningsavtal, säger han.

Mest läst