Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Lika villkor för praktik önskvärda”

Dagens system där lärosätena lottar studenter till de olika praktikplatserna är olyckligt eftersom villkoren är så olika på kedjorna, anser Sveriges Farmaceuters förbundsdirektör Kristina Niemi. REDIGERAD 15:20

Som vi skrev tidigare idag har Apoteket AB beslutat att förbättra villkoren för sina praktiserande farmacistudenter, bland annat genom ett månatligt praktikantbidrag.

Kristina Niemi menar att det faktum att villkoren för studenterna varierar så mycket hos kedjorna gör dagens system där lärosätena lottar studenter till de olika praktikplatserna olyckligt och orättvist.

– Det blir därmed olika förutsättningar för eleverna beroende på vilket apotek de lottas till. Ska man fortsätta med lottning bör villkoren vara lika hos aktörerna, säger hon.

– Hur urvalsprocessen och villkoren än ser ut så får man aldrig glömma att det viktigaste är kvaliteten på innehållet under praktiken. Det är ju en studiekurs och man får därför som arbetsgivare inte avkräva motprestation bara för att man ger en ersättning. Då är man ju inne i något som måste ses som ett anställningsförhållande, säger Kristina Niemi.

Andra läser