Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Bättre villkor för praktik

Apoteket AB förbättrar villkoren för sina praktiserande farmaceutstudenter. Bra, men det är lika viktigt att man sedan vårdar dem som fortsätter inom bolaget, kommenterar Kristina Niemi, förbundsdirektör på Sveriges Farmaceuter.

Hösten 2010 försvann den tidigare praktiklönen för farmacistudenter, trots ett stort engagemang och protester från studenter.

I skenet av dagens farmaceutbrist är nyexaminerade farmaceuter mycket attraktiva byten för apotekskedjorna och på senare tid har kedjorna bjudit över varandra när det gäller att skapa en attraktiv praktiktid för studenterna.

Nu är det Apoteket AB:s tur att förbättra villkoren för studenterna. Ersättningen för omkostnader höjs och dessutom införs ett särskilt skattepliktigt praktikantbidrag per månad, meddelar bolaget idag.

– Genom att erbjuda studenterna riktigt bra villkor vill vi skapa bra förutsättningar för en intressant och lärorik praktik hos oss och i förlängningen skapa intresse för att jobba hos oss, säger Kenneth Hagsten, HR-ansvarig på Apoteket AB i pressmeddelandet.

Kristina Niemi, Sveriges Farmaceuters förbundsdirektör, välkomnar initiativet att skapa en mer attraktiv praktiktid för studenterna, men tror att andra faktorer är viktigare för apoteksaktörer som vill locka farmaceuter att ta anställning.

– Det är en sak att som arbetsgivare göra ett gott intryck under praktiken. Men det räcker inte för att locka arbetskraft idag, det är viktigare att erbjuda ett attraktivt paket för den kommande anställningen. I det paketet måste bland annat ingå goda förutsättningar att få utnyttja den kompetens man har som farmaceut till nytta för patienterna, säger hon.

Andra läser