Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Liten förpackning ger landsting dyr dos

Dosaktören Apotekstjänst AB har använt småförpackningar för betydligt fler läkemedel än Alvedon, vilket gett landstingen extrakostnader i mångmiljonklassen. Vi följer reglerna och använder de förpackningar som passar för vår produktion, kontrar företaget.

Utöver den så kallade dospengen får dosapoteken precis som andra apoteksaktörer även ersättning från landstingen i form av handelsmarginalen för läkemedel.

Som vi skrev förra veckan har en av dosaktörerna, Apotekstjänst AB, i stor utsträckning använt sig av mindre läkemedelsförpackningar vilket lett till betydligt högre kostnader för landstingen – och större intäkter för Apotekstjänst.

– Vi har analyserat situationen för Alvedon, och funnit att vi drabbats av en merkostnad på ungefär en miljon kronor per år och landsting i sjuklövern bara för det preparatet. Vi har påtalat detta för Apotekstjänst flera gånger men de har inte velat byta till den större 300-förpackningen. Det här är något som vi vill få reglerat, sa Thomas Lindqvist, informationsapotekare på landstinget i Uppsala län, till Svensk Farmaci.

Enligt utdrag från Socialstyrelsens läkemedelsregister som Svensk Farmaci tagit del tycks Apotekstjänst använt en liknande strategi för flera vanliga läkemedel, exempelvis omeprazol och acetylsalicylsyra i lågdos (Trombyl).

Enligt uppgifterna från läkemedelsregistret är användningen av småförpackningar för dessa läkemedelssubstanser mångfalt högre i Västra Götaland och Södermanland, två landsting som servas med dosläkemedel av Apotekstjänst, jämfört med Stockholm och Skåne, som betjänas av Apoteket AB respektive Svensk Dos AB.

Tomas Hilmo är vd för Apotekstjänst.

– Det här är ingen ny problematik utan en fråga som bland annat varit uppe i läkemedels- och apoteksmarknadsutredningen. Vi anser att prismodellen måste göras om, den är inte anpassad till dosläkemedel. Det har vi tagit upp i exempelvis remissvar. Landstingen och den nationella nivån måste sätta upp bättre och fungerande spelregler, säger han.

Men varför använder ni, till skillnad från Apoteket AB och Svensk Dos, småförpackningar när det finns större förpackningar att tillgå?

– Jag kan inte kommentera vad andra gjort eller inte gjort. Vi använder de förpackningar som passar för vår produktion och för våra maskiner och i många fall handlar det om stora förpackningar. Det är för övrigt inte alltid som stora förpackningar är billigare räknat per tablett. Vi följer de regler som finns, men prissättningsmetoderna är idag som sagt inte anpassade för dosläkemedel.

– Sedan ska man komma ihåg att landstingen sparat stora belopp på konkurrensutsättningen av dos, säger Tomas Hilmo.

FOTNOT, 18/10 2015: Det har kommit till vår kännedom att även andra aktörer på dosmarknaden, och även aktörer inom öppenvårdapotek, i olika utsträckning använt/expedierat småförpackningar trots att större funnits att tillgå. Vissa formuleringar i artikeln ovan är därför felaktiga. Vi beklagar detta.

Mest läst