Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Hallå där…

…Kristina Fritjofsson, ordförande i Sveriges Farmaceuter som är på möte med representanter för alla nordiska farmaceutiska fackförbund i Helsingfors i Finland och har blivit intervjuad i finsk TV.

Vad handlade det om?
– Det var ett program liknande Kalla fakta som ville veta mer om hur apoteksverksamheten fungerar i de olika nordiska länderna, så varje ordförande här blev intervjuad. I Finland har man kompetensmonopol på apoteken, det vill säga att det bara är apotekare som kan äga dem, och läkemedel får bara säljas på apotek så de var mycket intresserade av vårt svenska system och vilka effekter det har på priserna. Särskilt på egenvårdsprodukter som säljs utanför apotek på bensinmackar och livsmedelsaffärer.

Och vad svarade du på det, vilka effekter har det?
– Jag berättade att vi, som förbund, inte hade varit för att släppa ut så många läkemedel på bensinmackar och kiosker som blev fallet och jag berättade att Läkemedelsverket nu har beslutat att dra tillbaka paracetamol på grund av ett ökat antal förgiftningar som en konsekvens av att man släppte det fritt. Vad gäller priser så sa jag att jag inte tror att dessa produkter är lika priskänsliga utan man vill hellre ha möjlighet att prata med kompetent och utbildad personal. Däremot lyfte jag fram att priserna i Sverige nog hålls nere av att vi har en del nätapotek.

– I Finland är det ju bara utbildad personal som får sälja läkemedel och det ska de värna om, sa jag. Och det är ju något vi också måste vara måna om i Sverige, att bevaka att det inte går mer mot retail utan att det fortfarande finns en tonvikt på farmaceutisk kompetens.

Vad har du själv fått för nya intryck och idéer under mötet?
– Saker som har varit väldigt spännande att lyssna på är Danmark och deras nya apotekslag och även på Norge där en proposition har lämnats in till Stortinget om en mängd positiva förändringar för apoteksväsendet, men även för klinisk forskning. I Finland utvecklar man sin farmaceututbildning och utvecklar även sin kliniska farmaci.

– Jag har fått inspiration ifrån framförallt den nya lagen i Danmark där man klart reglerar att kroniker ska ha en utökad farmaceutisk rådgivning och även av att se hur finnarna är duktiga på att nå ut i media. Kul också att se att den kliniska farmacin växer upp i alla länder.

 

Årets nordiska farmaceutmöte äger rum 20-22 augusti 2015. Från Sveriges Farmaceuter deltar förutom ordförande Kristina Fritjofsson även förbundsdirektör Kristina Niemi och Nils Bergeå Nygren, chefredaktör för Svensk Farmaci.

Andra läser