Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Sexpillerföretaget uppköpt

Endast två dagar efter att det amerikanska läkemedelsverket FDA godkänt det kvinnliga sexpillret Addyi köps nu företaget bakom preparatet upp för en miljard dollar.

I tisdags godkändes det amerikanska företaget Sprout Pharmaceuticals substans flibanserin (Addyi) av FDA på indikationen ”hypoactive sexual desire disorder”, eller låg sexlust hos kvinnor.

Godkännandet har orsakat en stor publicitet världen över, inte minst i Sverige.

I dag, torsdag, meddelar det kanadensiska företaget Valeant Pharmaceuticals att man köper upp hela Sprout Pharmaceuticals för en miljard dollar, eller cirka nio miljarder svenska kronor, i kontanter plus en del av framtida vinster.

I Valeants styrelse sitter den svenske läkemedelsföretagsprofilen och hedersdoktorn vid Karolinska institutet Anders Lönner.

Valeant kommer att ta över hela bolaget inklusive de 25 anställda och de tidigare ägarna kommer att fortsätt arbeta med produkten.

Valeant, som tidigare bland annat köpt upp Baush & Lomb på ett liknande sätt, har som ambition att växa genom uppköp.

Valeant är också, i motsats till det lilla familjeföretaget Sprout, en global spelare som lättare kan hantera introduktion av flibanserin utanför USA, men där får de börja från noll eftersom det inte har funnits några sådana aktiviteter tidigare, se tidigare artikel på Svensk Farmaci; Sexpiller för kvinnor inte aktuellt i Sverige.

Andra läser