Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Rån med skjutvapen ökar kraftigt

Butiksrånen, inklusive apoteksrånen, ökar och i synnerhet rån med skjutvapen, enligt ny statistik från Brottsförebyggande rådet.

Antalet butiksrån ökade med 13 procent första halvåret 2015. Antalet butiksrån med skjutvapen ökade dock med hela 35 procent jämfört med samma period förra året, enligt BRÅ.

– Det är väldigt oroväckande. Bakom varje sådan här siffra finns ett antal anställda som farit illa, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, till Arbetsliv.

Det har också, som vi skrev förra veckan, skett en ökning av antalet apoteksrån.

När det gäller apotek är det varor som man vill åt i första hand.

– Vi brukar ju förespråka sluten kontanthantering som ett sätt att skydda sig mot rån men varor är svårare att skydda, säger Per Geijer till Arbetsliv.

Läs mer om det tilltagande arbetsmiljöproblem som apoteksrånen utgör i vår tidigare artikel här och i ett antal artiklar i Svensk Farmaci nr 4/14 som kommer ut nästa vecka.

I tidningens artiklar rapporterar vi från en rättegång mot en apoteksrånare. Vi har också talat med drabbade apoteksanställda, facket, psykologisk expertis, säkerhetsexperter och belyser det förebyggande arbetet.

Andra läser