Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Vill bli bäst på att hantera läkemedel

Tiohundra satsar stort på att förbättra läkemedelshanteringen i hemtjänsten och hemsjukvården. Bland annat får personalen läkemedelsväskor som är plomberade tills de når patientens bostad.

Tiohundra är ett vårdbolag med cirka 2 500 anställda som bland annat driver Norrtälje sjukhus. Bolaget samägs av Stockholms läns landsting och Norrtälje kommun.

Bolaget gör nu en stor satsning på att förbättra läkemedelshanteringen i hemtjänsten och hemsjukvården.

Och ribban ligger högt.

– Vår vision är att bygga upp Sveriges bästa läkemedelshantering inom hemsjukvård och hemtjänst, säger chefsapotekaren Malin Alenius i ett pressmeddelande.

Hemsjukvården i Rimbo är först ut med det nya arbetssättet som bland annat innebär nya lokaler, nya rutiner och bättre dokumentation.

En annan konkret förändring är nya läkemedelsväskor. Tidigare förvarades en större mängd läkemedel hemma hos patienterna och sjuksköterskorna fick regelbundet åka ut till varje patient för att dosera. Nu doserar istället sjuksköterskorna läkemedel i hemsjukvårdens lokaler.

De rutinmässiga besöken till patienter som enbart behöver få läkemedel delade i dosett har tagits bort så att sjuksköterskan istället kan åka ut till de patienter som mest behöver en sjuksköterskekontakt.

Varje patient får en personlig väska med läkemedel för två veckor.

– Läkemedelsväskorna är säkrare för patienten och spar onödigt bilåkande för våra sjuksköterskor. Dessutom har vi förtydligat ansvarsfrågan genom att plombera väskorna tills de kommer till patientens bostad, säger Malin Alenius.

Andra läser