Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Fruktbart möte med ministern

En delegation från Sveriges Farmaceuter uppvaktade idag sjukvårdsminister Gabriel Wikström. Mötet var mycket lyckat, enligt förbundsordförande Kristina Fritjofsson.

Förutom Kristina Fritjofsson var det förbundsdirektör Kristina Niemi och professionsutvecklare Clary Holtendal som besökte ministern.

– Timingen var utmärkt eftersom arbetet med direktiv till den aviserade apoteksutredningen är i full gång på Socialdepartementet. Vi fick tillfälle att göra en grundlig presentation av professionen, förbundet, våra hjärtefrågor och även visa på yrkets bredd. Gabriel Wikström var tydlig med att han vill att apoteken ska vara en del av vårdkedjan, säger Kristina Fritjofsson.

Förbundet fick bland annat bra respons på budskapet att apotekens uppdrag måste tydliggöras. Ordnat införande och användning av farmaceutisk kompetens i uppföljningen av läkemedelsbehandling på olika nivåer ”triggade” också ministern.

Konceptet kommunapotekare som förbundet driver rönte också intresse.

– Ministern ville bland annat veta vilka hinder som finns för en utveckling på det här området. Ett stort problem här är vem som ska bära kostnaden, säger Clary Holtendal.

Gabriel Wikström frågade om förbundet ser risker med kommersialiseringen av sektorn.

– Vi svarade ja, en långt driven kommersialisering riskerar undergräva professionens trovärdighet. Många farmaceuter känner idag att man inte får utrymme att utnyttja sin läkemedelskompetens fullt ut på apotek vilket är ett samhällsekonomiskt slöseri, säger Kristina Niemi.

Förbundet argumenterade också för att professionen bör få representation i den Nationella läkemedelsstrategins högnivågrupp.

Andra läser