Ska stärka kedjas miljöarbete
Cecilia de Pedro avslöjade att läkemedelsindustrin släppte ut enorma mängder antibiotika i avloppsvattnet i Indien. Nu har hon blivit miljöchef på Apotek Hjärtat.
I regionen kring mångmiljonstaden Hyderabad i Indien tillverkas många av världens läkemedelssubstanser.
Studier av docent Joakim Larsson med flera vid Göteborgs universitet i slutet av 00-talet visade bland annat att grundvattnet i området innehöll extremt höga nivåer av läkemedel.
Dricksvatten innehåller ofta något nanogram av några läkemedel per liter, men i det indiska dricksvattnet var nivåerna tusenfalt förhöjda.
Larssons arbete fick stort genomslag i media och kablades ut i världen. Vi på Svensk Farmaci skrev en rad artiklar om problematiken i nummer 1/2012.
Under sin tid som forskarassistent inom miljövetenskap vid Göteborgs universitet var Cecilia de Pedro en av de forskare som utförde fältarbetet bakom de uppmärksammade studierna.
2009 skrev hon en vetenskaplig artikel som publicerades i Nature News.
Efter sin tid i universitetsvärlden har Cecilia de Pedro, som är miljövetare, bland annat arbetat med hållbarhetsfrågor på Astra Zeneca i Södertälje och London.
Nyligen anställdes hon som miljöchef – en ny befattning inom bolaget – på Apotek Hjärtat, med uppgift att utveckla kedjans miljöarbete.
Rollen innebär bland annat många kontakter med leverantörer.
– Den främsta miljöinsatsen på apotek är att öka insamlingen av överblivna läkemedel så att den onödiga belastningen på miljön minskar. Dessutom handlar vårt miljöarbete om att utveckla och kvalitetssäkra egenvårdsortimentet genom att ställa miljökrav på leverantörerna. Tillsammans med andra aktörer påverkar vi också det receptbelagda sortimentet som vi har tillhandahållandeskyldighet för, säger Cecilia de Pedro.