Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apoteksgruppen öppnar för nyanlända

Även Apoteksgruppen ger nu nyanlända apotekare, som inte fått sin svenska legitimation, möjlighet till praktik på apotek. Ett 30-tal apoteksägare har anmält intresse och några är redan igång.

Som vi skrev nyligen så satsar Kronans Apotek på att erbjuda praktikplatser till nyanlända apotekare från bland annat Syrien.

Apoteksgruppen gör nu en liknande satsning, om än i mindre skala.

– Vi har startat ett samarbete med Arbetsförmedlingen där vi erbjuder nyanlända apotekare, som ännu inte fått sin svenska legitimation, möjlighet till praktik på våra apotek. Under praktiken får de tillfälle att öva sin svenska och bekanta sig med den svenska arbetskulturen på våra apotek. Det ger dem i sin tur bättre förutsättningar för att klara språktest och farmaceutiskt prov, för att snabbare kunna få en svensk legitimation och komma ut på arbetsmarknaden exempelvis till oss och våra apotek, säger Lena Karlsson, HR-chef på Apoteksgruppen.

Enligt Lena Karlsson har ett 30-tal apoteksägare anmält sitt intresse för att erbjuda praktikplatser.

– Det är en unik chans att göra en insats, såväl för vår framtida kompetensförsörjning som för dessa apotekare, och inte minst samhället i stort genom att hjälpa fler människor att få jobb. Vi som arbetsgivare får dessutom ett bra tillfälle att lära känna personen och se om han eller hon är rätt person för just våra apotek.

Apoteksgruppen centralt kommer i dagarna att informera de ägare som anmält intresse till ett möte, där de bland annat får träffa Arbetsförmedlingen och får chans att ställa de frågor.

– Vi ser med tillförsikt fram emot det här, säger Lena Karlsson.

Andra läser