Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Olika tolkningar av anslag till Socialstyrelsen

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) anser att Socialstyrelsen fått 8,6 miljoner kronor till att korta handläggningstiderna för nyanlända apotekare och andra vårdutbildade som vill arbeta i Sverige. Men den tolkningen gör inte Socialstyrelsen – och regeringens egen information ger stöd åt myndighetens tolkning.

I fredags uppmärksammade bland andra Svensk Farmaci Socialstyrelsens långa väntetider för validering av utländska examina inom vårdyrken.

Den syriske apotekaren Ahmed Al Ali som tillfälligt arbetar på Kronans Apotek i Sävsjö, har exempelvis väntat i över ett år på ett första besked från Socialstyrelsen, enligt SR P4 Jönköping.

I samband med nyhetsbevakningen förra veckan twittrade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), se ovan.

”Regeringen beslutade om 8,6 miljoner extra för detta i feb”, skrev hon.

Med ”detta” syftade hon på ”resurser för att korta handläggningstiden”, från en tidigare tweet.

Trots detta efterlyste Pernilla Ek, avdelningschef på Socialstyrelsen, mer resurser i SR P4:s inslag i fredags.

– Om vi inte får ökade resurser så kommer handläggningstiden att fortsatt vara lång för det första beslutet. Sannolikheten är ju då att handläggningstiden kommer öka snarare än att minska, sa hon till P4.

Svensk Farmaci kontaktade Pernilla Ek för att reda ut frågan.

Menade du att det krävs ytterligare anslag, utöver de 8,6 miljonerna, för att handläggningstiderna ska kunna kortas?

– Regeringen har tillfört 8,6 miljoner kronor till kunskapsprov, där kunskapsproven för apotekare och receptarier ingår. Socialstyrelsen har inte fått några ytterligare anslag för att kunna utöka utredarresurserna. Handläggningstiderna kommer därmed inte att förändras/påverkas med anledning av sakanslaget om 8,6 miljoner kronor avsedda för kunskapsprov, skriver Pernilla Ek i ett e-postmeddelande.

Information från regeringskansliet om regeringsbeslutet i februari finns här. Den ger stöd för Socialstyrelsens tolkning av vad pengarna ska gå till.

Där anges inget om att korta handläggningstiderna, utan att syftet med det extra anslaget anges som att ”undvika längre handläggning”.

Svensk Farmaci har kontaktat arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons pressekreterare för en kommentar. Hon hänvisar till sjukvårdsminister Gabriel Wikström i frågan.

Andra läser