Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Väntetider kan öka”

Socialstyrelsen kräver mer resurser för att klara anhopningen av ansökningar från nyanlända apotekare från bland annat Syrien. Om inte kan handläggningstiderna bli ännu längre, varnar avdelningschef Pernilla Ek.

Flera medier uppmärksammar idag de allt fler nyanlända apotekarnas situation. SR P4 Jönköping har talat med apotekaren Ahmed Al Ali som arbetar på Kronans Apotek i Sävsjö inom ramen för Kronans satsning på praktikplatser för nyanlända apotekare.

Han har väntat i över ett år på ett första besked från Socialstyrelsen.

Sveriges Farmaceuter anser att Socialstyrelsens handläggningstider i behörighetsärenden för utlandsutbildade är orimligt långa. I ett brev nyligen till myndigheten ifrågasatte förbundet, tillsammans med andra förbund, om Socialstyrelsen lever upp till Förvaltningslagen.

Pernilla Ek, enhetschef på Socialstyrelsen, säger till SR att en av propparna i systemet är att myndigheten idag är överhopade med ansökningar för yrken som kräver legitimation.

– Om vi inte får ökade resurser så kommer handläggningstiden att fortsatt vara lång för det första beslutet. Sannolikheten är ju då att handläggningstiden kommer öka snarare än att minska, säger hon till P4 Jönköping.

Mest läst