Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Låt omvärlden se din yrkesstolthet”

Sveriges Farmaceuters ordförande Kristina Fritjofsson bloggar om yrkets möjligheter och ett kommande möte med sjukvårdsministern. Ett medlemskap i förbundet har en rad fördelar, och är dessutom en solidarisk handling som gynnar arbetet mot bättre villkor för alla farmaceuter i arbetslivet, skriver hon.

April är en intensiv månad med många viktiga aktiviteter. Lördagen den 11:e hade jag förmånen att träffa 20-talet blivande apotekare och receptarier som deltog i en inspirationshelg anordnad av studentsektionen.

Mitt bidrag bestod i att berätta om mina arbetslivserfarenheter för att, förhoppningsvis, visa på möjligheterna med vårt yrke.

Jag började för drygt 30 år sedan (tiden går snabbt…) som labingenjör på Pharmacia, där jag sommarjobbat under mina studier till apotekare. Efter ett och ett halvt lärorika år sökte och fick jag ett jobb som läkemedelskonsulent vilket följdes av jobb som klinisk prövningsledare på två olika affärsområden. Sedan blev det olika tjänster på några läkemedelsföretag både inom klinisk forskning och marknad innan jag, efter omregleringen, beslutade att öppna ett eget apotek. En dröm gick i uppfyllelse!

Beroende på intressen – forskning, marknadsföring, kvalitetsgranskning, registrering, apotek etcetera – så finns det stora chanser att hitta det som passar just dig. Är du intresserad av mycket finns också, som jag själv gjort, ofta möjligheter att byta mellan sektorerna.

Den nya utvecklingen med fokus på klinisk farmaci är otroligt spännande. Kanske försöker jag själv ta en master innan jag går i pension…

Som ni kanske läst och sett hade vi en intressant paneldebatt i tisdags då apotekens roll för bättre läkemedelsanvändning diskuterades.

Att utvärdera och införa strukturerade läkemedelssamtal är en del i den nationella läkemedelsstrategin och det – samt att utreda farmaceutiska tjänster – är något som Sveriges Farmaceuter, Sveriges Apoteksförening och Apotekarsocieteten alla driver mot departementet. Ibland gemensamt, ibland med lite olika vinklingar.

Det var givande att lyssna till hur Agneta Karlsson, statssekreterare, ser apoteken i denna roll och visst ser hon oss som en tillgång. Men hon hade också viss kritik mot att det finns brister i till exempel personalens kompetensutveckling. Möjligheten till kontinuerlig fortbildning är en av de frågor som vi från förbundet jobbar hårt med.

Veckan hade mer att bjuda. I torsdags var det dags för Karolinska Institutets Science Park Day 2015. Ett fantastiskt event med cirka 350 deltagare. Otroligt kul att lyssna till den senaste forskningen och inte minst roligt att träffa kollegor från farmistiden som valt denna bana. Farmaceuter passar in på olika positioner hos dessa små forskningsföretag, vi har en fantastiskt bred utbildning!

Vi kan alltså vara stolta över våra utbildningar och yrkesinriktningar, men vi måste tala om det för omvärlden också!

Sveriges Farmaceuter är det enda förbund som, förutom det viktiga fackliga stödet, för din talan i våra specifika professionsfrågor. Vi ska nu i början av maj träffa sjukvårdsminister Gabriel Wikström för att ge en presentation av vad en apotekare och receptarie kan bidra med på ALLA fronter.

En majoritet av farmaceuterna är medlemmar hos oss, men vi behöver bli ännu fler. Här kan du hjälpa till.

De viktigaste fördelarna:

• Du har direkt tillgång till rådgivning i alla slags fackliga, jobb-juridiska och professionsrelaterade frågor från medarbetarna på vårt kansli. Här är vi unika genom vår specifika branschkännedom.

• Lönestatistik och karriärstöd (CV-granskning, stöd och coachning inför t ex jobbintervjuer)

• Förmånlig inkomstförsäkring samt tillgång till oberoende försäkringsrådgivning och fler gynnsamma försäkringslösningar via ett dotterbolag – här kan du spara en hel del pengar!

• Svensk Farmaci, du håller dig uppdaterad på både vetenskap via ambitiösa temablock i tidningen samt vad som händer inom de olika sektorer vi arbetar i.

Via medlemskapet möjliggör du också solidariskt ett arbete för förbättrade villkor för alla medlemmar via bättre kollektivavtal.

Om alla värvar EN medlem är vi genast dubbelt så många, jag har just gjort det själv. Nu är detta utmaningen till er alla!

Lycka till!

Kristina

Mest läst