Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Kostnadsfritt för barn vid årsskiftet

Regeringen aviserar, i samband med dagens presentation av en tilläggsbudget, att satsningen på kostnadsfria läkemedel till barn kommer att sjösättas den 1 januari 2016. Reformen ska även omfatta asylsökande barn och barn som vistas i landet utan tillstånd.

Den tidigare aviserade satsningen innebär att ett icke behovsprövat system med kostnadsfria läkemedel och varor inom läkemedelsförmånerna för barn upp till 18 år skapas.

Syftet är att “möjliggöra vård på lika villkor för barn och utjämna hälsoskillnaderna mellan olika socioekonomiska grupper”, enligt dagens pressmeddelande från regeringskansliet med anledning av tilläggsbudgeten.

Reformen ska även omfatta asylsökande barn och barn som vistas i Sverige utan nödvändiga tillstånd.

I pressmeddelandet klargörs nu att satsningen ska träda i kraft från och med den 1:e januari 2016.

Här kan du läsa vad apoteksverksamma farmaceuter tyckte om förslaget i Svensk Farmacis rundringning i höstas.

Sveriges Farmaceuter (SFa) har tillstyrkt förslaget i ett remissvar, men beskrev det samtidigt som anmärkningsvärt dåligt underbyggt.

Anders W Jonsson, barnläkare och Centerpartiets sjukvårdspolitiska talesperson, kritiserade i höstas förslaget i Dagens Medicin.

– Om man vill satsa 400 miljoner kronor på barnsjukvården så kan jag göra en lång lista på satsningar där de pengarna skulle göra större skillnad, sa han då.

Mest läst