Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Kronan satsar på nyanlända apotekare

Kronans Apotek erbjuder tillsammans med Arbetsförmedlingen apotekare som flytt från bland annat Syrien praktikplatser på närmare 200 apotek. En mycket angelägen och hedervärd satsning av Kronan, säger Kristina Niemi, förbundsdirektör på Sveriges Farmaceuter.

Via den unika satsningen ska nyanlända apotekare ges möjlighet att öva sig i svenska och bekanta sig med svenska apotek, skriver Kronan i ett pressmeddelande idag.

– Genom det får de bättre förutsättningar att klara sitt språktest och farmaceutiska prov för att få en svensk legitimation. På så sätt kan de komma in snabbare på arbetsmarknaden och bidra till att lösa bristen på farmaceuter, säger Andreas Rosenlund, informationsdirektör på Kronans Apotek, i pressmeddelandet.

Uppskattningsvis finns det idag, enligt Kronan, minst 200 nyanlända i Sverige som är utbildade apotekare. De kommer främst från Syrien.

– Vi har redan idag en brist på farmaceuter i olika områden i Sverige och de kommande åren har vi också stora pensionsavgångar. Cirka 200 yrkesverksamma farmaceuter kommer att gå i pension per år fram till 2020, säger Andreas Rosenlund.

Projektet som Kronans Apotek och Arbetsförmedlingen nu bedriver tillsammans innebär att farmaceuterna från Syrien erbjuds sex månaders praktikplats.

För att kunna bli anställd som farmaceut i Sverige måste man sedan klara ett språktest och ett farmaceutiskt test för att få legitimation av Socialstyrelsen.

Sveriges Farmaceuter välkomnar satsningen.

– Det här är mycket hedervärt av Kronan och något som andra aktörer gärna får ta efter. Det ligger också mycket lägligt i tiden, nästa vecka deltar förbundet i trepartssamtal med arbetsmarknadsministern med fokus på hur nyanlända ska komma i arbete. Frågan är viktig för hela Saco-sfären som bland annat har tagit fram tjänsten Omstart med nyanlända som målgrupp. Här på förbundet har vi också märkt ett ökat antal förfrågningar från apotekare med utländsk bakgrund, säger Kristina Niemi, förbundsdirektör.

Mest läst