Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Orimligt långa handläggningstider”

Sveriges Farmaceuter anser att Socialstyrelsens handläggningstider i behörighetsärenden för utlandsutbildade är orimligt långa och ifrågasätter i ett brev om myndigheten lever upp till Förvaltningslagen.

Tillsammans med nio andra Saco-förbund kräver Sveriges Farmaceuter i ett brev till Socialstyrelsen att myndigheten förkortar handläggningstiderna för utlandsutbildad hälso- och sjukvårdspersonal som ansöker om svensk behörighet.

Handläggningstiderna i ärenden som gäller personer utbildade utanför EU/EES är, enligt förbundens brev, idag 8-10 månader enbart för att få sitt utbildnings- och behörighetsbevis granskat. Det är dessutom bara det första steget i processen.

De långa handläggningstiderna är idag ett avsevärt hinder i integrationsprocessen, enligt förbunden.

Detta i kombination med mycket begränsade telefontider gör att man kan ifrågasätta om Socialstyrelsen lever upp till de krav som Förvaltningslagen ställer på myndigheters serviceskyldighet, skriver de tio Sacoförbunden.

Mest läst