Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Kritik mot beslut att sätta NOD i vänteläge

Den tekniska utvecklingen av Nationell ordinationsdatabas, NOD, stannas upp i väntan på att juridiska knutar ska lösas. "Mycket beklagligt", anser Maria Landgren, apotekare och läkemedelschef i Region Skåne.

Det var i tisdags som Inera meddelade att det tekniska utvecklingsarbetet i projektet Samlad läkemedelslista, som Inera och E-hälsomyndigheten driver, tar en tillfällig paus. I projektet ingår den av många emotsedda nationella ordinationsdatabasen, NOD.

Projektet är en central aktivitet i den nationella läkemedelsstrategin.

Enligt Ineras vd Johan Assarsson är det “inte försvarbart” att fortsätta den tekniska utvecklingen innan det, bland annat, skett en anpassning av receptregisterlagen.

Maria Landgren är läkemedelschef i Region Skåne.

– Det här är mycket beklagligt. En samlad läkemedelslista är ett av de viktigaste verktygen för förbättrad patientsäkerhet. Vänteläget riskerar att trycket att komma vidare i frågan avstannar, säger hon till Svensk Farmaci.

Andra läser