Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Engagemang öppnar dörrar”

BLOGG: Ett engagemang i studentsektionen under studietiden är något som betalar sig, skriver Marija Cupkovic, ordförande för Sveriges Farmaceuters studentsektion i Göteborg.

I år var det min tur att söka sommarjobb. Eftersom jag pluggar till receptarie har jag varit runt på många olika apotek i staden där jag studerar, jag hann säkert med att besöka minst 30 stycken på en dag.

Apoteken ligger utspridda över hela staden, tillhör olika aktörer, men en sak hade de gemensamt – de personalansvariga jag pratade med lade märke till att jag under studietiden har varit engagerad och gjort andra saker än att bara plugga.

Responsen på det var väldigt positiv, något som jag inte riktigt hade räknat med. Jag blev förvånad att det var så många som lade märke till det, och då bara genom en snabb titt på mitt cv.

När jag började läsa till receptarie för cirka 1,5 år sedan var jag inte riktigt säker på att detta var rätt yrke för mig, om det leder till ett arbete jag vill jobba med.

I början av min andra termin, för ett drygt år sedan, fick jag möjligheten att åka upp till Stockholm och delta i en inspirationshelg anordnad av Sveriges Farmaceuters studentsektion. Som många andra blev jag inspirerad.

Jag träffade farmacistudenter från hela landet, lärde mig mer om förbundet och vad de jobbar med och fick information om yrket och mina möjligheter efter studierna. Jag fick en inblick i hur jag redan som student kan vara med och påverka min framtid inom yrket, något som fick mig att engagera mig i studentsektionen. Idag är jag ordförande för den lokala studentstyrelsen i Göteborg samt sitter som ledamot i den centrala styrelsen i studentsektionen.

Som aktiv i studentsektionen får man en inblick i vad som händer inom professionen, man får vara med att påverka i frågor som kan göra skillnad för studenter.

Dessutom är det en lärdom för livet och innebär kunskap som man inte får genom böcker och i skolbänken. Kunskap om att arbeta i grupp, träning i projektledning, ledarkompetens, ansvarsroller inom olika områden och att man kan vara med och påverka.

Dessa är meriter som är viktiga på arbetsmarknaden när man ger sig ut och ska söka jobb. Det visar att man som person är driven, engagerad, motiverad och kan samarbeta.

Men förutom att det ser bra ut på cv:t så skaffar man sig ett värdefullt nätverk, man visar att man vill lära sig mer utanför skolbänken, att man har ett stort intresse för ämnet och att man får lära känna andra framtida kollegor.

Men förutom allt det här får man nya vänner. Idag är jag glad att jag tog vara på den här chansen. Jag har fått träffa underbara människor och fått lära mig oerhört mycket som jag kommer ha med mig i framtiden.

Marija Cupkovic
Ordförande, Studentsektionen Göteborg, Sveriges Farmaceuter

Andra läser