Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apoteksaktörer startar egen receptarieutbildning

Mot bakgrund av farmaceutbristen på många håll i landet startar Apoteket AB med flera apoteksaktörer en ny receptarieutbildning i samarbete med Linnéuniversitetet i Kalmar. Från Apoteket AB ska tio anställda börja studera på distans redan i april. REVIDERAD 11:49

Information om den nya interna utbildningen lades ut på Apoteket AB:s intranät igår.

Enligt informationen är utbildningen anpassad för Apoteket AB:s så kallade egenvårdsrådgivare och har tagits fram som en uppdragsutbildning i samarbete med bland annat Linnéuniversitet i Kalmar.

Även andra apoteksaktörer än Apoteket AB deltar dock i satsningen och har platser på utbildningen.

– Bakgrunden är förstås farmaceutbristen. Vi behöver säkerställa att vi har tillräckligt med receptarier. Våra egenvårdsrådgivare är mycket kunniga och många är säkerligen intresserade av att vidareutbilda sig. För oss som företag är det också gynnsamt på flera sätt att etablera ett nära samarbete med ett lärosäte som Linnéuniversitetet, säger Eva Fernvall, kommunikationsdirektör på Apoteket AB.

Apoteket AB har tio platser och sista anmälningsdag är redan den 9 mars.

Enligt Apoteket AB:s information välkomnas alla egenvårdsrådgivare som sökande, men ”sökande från orter med brist på farmaceutisk kompetens” kommer att prioriteras.

Jämfört med andra receptarieutbildningar har utbildningen fördelen att medarbetarna har kvar sin anställning under och efter utbildningen, slipper studielån och inte behöver flytta.

Utbildningen är på tre år och motsvarar 180 högskolepoäng.

Den börjar redan den 7 april i år med en tio veckors förberedande utbildning för att säkerställa grundläggande kunskaper i naturvetenskapliga ämnen.

Själva receptarieutbildningen inleds sedan till hösten som en distansutbildning. Deltagarna förväntas arbeta halvtid under utbildningstiden.

Förutom distansstudierna ingår träffar för bland annat laborationer på Linnéuniversitetet i Kalmar.

Apoteket AB betalar huvuddelen av utbildningen för de av företagets egenvårdsrådgivare som blir antagna. Men de deltidsarbetande ”studenterna” får bekosta en del av utbildningen genom ett löneavdrag på 3 600 kronor per månad. Under den förberedande utbildningen i vår läser kursdeltagarna dock på heltid och får lön.

Det är väldigt kort ansökningstid. Har specifika personer på bristorter redan i förväg ”valts ut” till utbildningen?

– Det tror jag inte. Vi har dock tydligt definierade geografiska områden där det råder brist på farmaceutisk kompetens. Möjligen kan cheferna på aktuella orter ha tänkt till kring vilka som är lämpade att gå utbildningen, säger Eva Fernvall.

FOTNOT: I en första version av artikeln gavs intrycket att utbildningen bara omfattar Apoteket AB:s egenvårdsrådgivare. Men även andra apotekskedjor än Apoteket AB är involverade i, och har studieplatser för sin personal, på utbildningen. 

Mest läst