Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Astrazeneca satsar och anställer igen

Astrazeneca är på väg att vända den tidigare negativa trenden för företaget. Under 2014 nyanställde man 300 personer i Sverige. Just nu söker man 75 nya medarbetare.

– Det är jätteroligt, säger Marianne Andersson, apotekare på företaget.

Efter flera år av dystra nyheter om avskedande av personal och nedläggningar av forskningsanläggningar från svensk läkemedelsindustris sista flaggskepp, Astrazeneca, har nu något hänt. Företaget har vänt från depp till pepp.

Enligt företagets vd Pascal Soriot ökade företaget antalet anställda i Sverige med 300 personer under 2014.

Det handlar om cirka 200 personer vid forskningsanläggningarna i Mölndal och ytterligare 100 personer vid produktionsanläggningarna i Södertälje.

– Det är jätteroligt, det har kommit in en hel del nya under det sista halvåret, året, säger Marianne Andersson, apotekare inom regulatory affairs på företaget i Mölndal och ledamot i Sveriges Farmaceuters industrisektion.

Hon berättar att det dels handlar om farmaceutiskt formuleringsarbete till området luftvägar, som man nu bygger ut, där man skapar nya inhalationsläkemedel och utrustning för inhalation. Dels har man förstärkt inom området kliniska prövningar liksom även inom regulatory affairs, där hon själv jobbar.

– Det är lite nya vindar som blåser. Nu är det inte neddragningar längre utan nu satsar vi. Det känns som om det har vänt, säger Marianne Andersson.

När företaget presenterade sin kvartalsrapport för sista kvartalet 2014 i förra veckan så pekade vd Pascal Soriot på att de har fått rekordmånga produktgodkännanden under året.

Totalt handlar det om sex stycken med bland annat kol-läkemedlet Duaklir Genuair (aklidinium och formoterol) godkänt inom EU och PARP-hämmaren Lynparza (olaparib) som godkänts mot äggstockscancer i både USA och EU.

– Företaget har ju köpt in många nya mindre företag som har haft produkter och det är de som kommer ut nu, säger Marianne Andersson.

Den ökade produktportföljen skapar också ett behov av nyanställningar vid produktionsanläggningen i Södertälje där ett hundratal nya medarbetare har anställts.

– Får vi ut nya produkter så behöver vi ju producera dem också, säger Marianne Andersson.

Och även inom produktionen finns det intressanta farmaceut-jobb, främst på kvalitetssidan, men även i själva produktionen.

Astrazeneca har för tillfället 75 lediga tjänster i Sverige på sin hemsida och Marianne Andersson tycker att det är en annan stämning i bolaget.

– Ett av våra slagord är ”Return to growth” och det känns som om det är på gång nu, säger hon.

Andra läser