Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Leg” beviljat efter lång väntan

Apotekaren Lennart, med examen från 1970-talet, fick vänta omkring tre månader på sin yrkeslegitimation från Socialstyrelsen. Sveriges Farmaceuter agerade i frågan och nu har Lennart äntligen fått sitt "leg" hemskickat.

I början av december skrev vi om apotekaren Lennart, som efter en lång karriär inom läkemedelssektorn blev övertalig på sin senaste arbetsplats.

Han beslöt sig då för att avrunda yrkeslivet med några års arbete på apotek, något som han inte har tidigare erfarenhet av.

För omkring tre månader sedan ansökte han därför, via sitt examensbevis från 1970-talet, om apotekarlegitimation hos Socialstyrelsen.

Enligt Socialstyrelsens hemsida är normal handläggningstid för utfärdande av legitimation cirka två veckor.

Han kontaktade sitt förbund Sveriges Farmaceuter som övervägde en JO-anmälan med hänvisning till åldersdiskriminering.

– Som vi ser det finns det inget lagstöd för att förvägra någon legitimation baserat på att hans eller hennes examen är gammal, sa Viktoria Juzovitskaja, förbundsjurist på Sveriges Farmaceuter, i vår förra artikel.

Förbundets direktör Kristina Niemi tog också kontakt med Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm i ärendet via e-post.

Lars-Erik Holm svarade på förmiddagen idag att Socialstyrelsen den 10 december beviljat Lennart legitimation.

Med anledning av att sökande har en apotekarexamen från 1970-talet har Socialstyrelsen ”utrett hur det förhåller sig till aktuell lagstiftning”, skriver Holm.

– Beslutet är välkommet men jag tycker att det är märkligt att man anser att en utredning har behövts i det här fallet. Som jag ser det finns det inget lagstöd för det. Det finns inga särskilda omständigheter i det här fallet förutom just att examen är äldre, säger Viktoria Juzovitskaja.

Fotnot: Lennart heter egentligen något annat.

Andra läser