Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Tio små apotekspojkar

BLOGG: Den svenska apoteksmarknaden kan ha gått in sin sista konsolideringsvåg. Det fanns fler spekulanter på Hjärtat än Ica, och en ytterligare storaffär kan vara på väg, bloggar Svensk Farmacis chefredaktör. UPPDATERAD 19/11.

Efter Icas köp av Hjärtat finns fem större aktörer kvar på den svenska apotekskartan: Apoteket AB, ”Ica-Hjärtat”, Kronan, Apoteksgruppen och Lloyds.

Apotek 1, Åhléns, Vårdapoteket, Medstop, och Cura (får man väl anta) är svenska apoteksvarumärken som alla tillhör eller är på väg mot historien.

I den förra konsolideringsfasen, våren 2013, följdes Kronans köp av Medstop omedelbart av Hjärtats övertagande av Vårdapoteket.

Kanske kan det bli så att vi får se något liknande igen. Två stora affärer i tät följd, alltså.

Att Hjärtat-köpet skedde just nu hade framför allt med Hjärtats planerade börsintroduktion att göra – att köpa ut bolaget efter en börsintroduktion hade varit betydligt svårare. Börsintroduktionen var ytterst nära att gå i mål, Altor var så sent som förra veckan redo att börsintroducera Hjärtat.

Vad fällde det slutliga avgörandet? Ekonomijournalisterna kopplar Altors plötsliga exit till den spektakulära konkursen i det Altor-ägda danska bolaget OW Bunker förra veckan. Den floppen har sänkt förtroendet för Altor och övriga svenska riskkapitalister på de skandinaviska börserna. Dessutom sockrade Ica sitt ursprungliga Hjärtat-bud i oktober.

En särskilt intressant uppgift finns i Dagens Industris uppföljning av affären från i morse.

Altors partner Fredrik Strömholm säger så här: ”Under tiden vi förberett vår börsnotering har vi fått påknackningar från en rad industriella ägare”.

Strömholm ville inte uppge vilka de andra intressenterna var, men enligt uppgift till Dagens Industri rörde det sig om ”internationella apoteksjättar”.

I ett blågult perspektiv kan man alltså möjligen glädjas åt att Hjärtats nya ägare blev en svensk aktör.

De aktörer man tänker på först är tyska Celesio och brittiska Alliance Boots. De senare håller på att fusionera med amerikanska Walgreens.

Celesio kan tänkas ha en ambition att agera – man äger idag förlusttyngda Lloyds Apotek vars omsättning bara är en tiondel av nya Cura-Hjärtats.

Att Walgreens/Boots lurar i vassen är känt sedan länge. ”Stöveln” finns faktiskt också redan idag på den svenska marknaden, men i ännu svagare skepnad än Celesio – två apotek i Huddinge respektive Visby.

Celesio och Walgreens/Boots är alltså två internationellt mycket starka aktörer som båda finns i Sverige men är mycket svaga här.

Det är osannolikt att de sitter nöjda med de positionerna i längden.

Oberoende av Fredrik Strömholms uttalande i Dagens Industri har jag nåtts av ett rykte från branschen som säger att ytterligare en storaffär faktiskt kan komma att ske i närtid.

Men rykten är ju bara rykten.

Nils Bergeå Nygren

TILLÄGG 19/11: En tredje aktör som borde nämnas i sammanhanget, och som idag är tomhänt på den svenska apoteksmarknaden (åtminstone i detaljistledet), är Phoenix Group som äger den ledande norska apotekskedjan Apotek 1 samt grossisten Tamro.

Mest läst