Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Jätteaffär: Ica köper Apotek Hjärtat av Altor

Ica-gruppen köper Apotek Hjärtat från riskkapitalbolaget Altor för 5,7 miljarder kronor. Ica blir därmed den näst största aktören på apoteksmarknaden. Planen är att slå ihop Hjärtat med Cura, och låta Anders Nyberg från Hjärtat bli vd.

Efter att transaktionen genomförts kommer Hjärtat och Cura att bilda ett gemensamt dotterbolag till Ica Gruppen och rapporteras som ett eget segment, enligt morgonens pressmeddelande från Ica.

Tillsammans väntas den nya kedjan omsätta över 11 miljarder kronor och få en marknadsandel om cirka 30 procent i Sverige.

Med förvärvet av Apotek Hjärtat, ett välskött företag med ett starkt varumärke, tar vi apotekssatsningen vidare och ser samtidigt stora möjligheteter till utveckling och synergier, säger Icas vd Per Strömberg i ett pressmeddelande.

Förutom kostnadssynergier ser Ica utvecklingsmöjligheter inom  apoteksverksamheten, bland annat inom e-handel.

Tilltänkt vd för det nya bolaget är Anders Nyberg, nuvarande vd i Apotek Hjärtat, som har en tidigare bakgrund som vice vd på Ica.

Icas aktie steg på tisdagmorgonen med 4,5 procent på Stockholmsbörsen efter beskedet om jätteaffären, enligt Dagens Industri.

I och med beskedet avbryts Altors planer med att sätta Apotek Hjärtat på börsen. Så sent som förra veckan fick Hjärtat godkänt för en notering av Nasdaqs bolagskommitté.

Mer information senare.

Mest läst