Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Tusentals väljer att bli vaccinerade på apoteket

Hjärtats satsning på en vaccineringstjänst på tolv apotek i Stockholmsområdet har blivit en framgång. På fyra veckor har omkring 1 500 personer valt att vaccinera sig. De flesta är äldre som får influensavaccin utan kostnad.

Som Svensk Farmaci skrivit tidigare erbjuder Apotek Hjärtat vaccinering på tolv apotek sedan början av oktober.

En rad vacciner erbjuds, exempelvis influensa, livmoderhalscancer och olika resevaccin. Särskilda vaccinatörer utför tjänsten. En pilot med TBE-vaccinering genomfördes tidigare i år med gott resultat.

Hittills har ungefär 1 500 personer valt att vaccinera sig på Hjärtat nu i höst. I de flesta fall har det handlat om äldre eller personer i andra riskgrupper som vaccinerat sig mot influensa inom förmånen.

– Intresset har varit stort. En förklaring till att så många vaccinerat sig är antagligen den befarat besvärliga influensasäsongen. Det har säkert också spelat in att influensavaccinering för äldre och riskgrupper sedan den 21 oktober erbjuds kostnadsfritt i Stockholms läns landsting. Vi har i linje med detta sett ett ökat intresse de två senaste veckorna, säger Erika Burlin Hellman, presschef på Apotek Hjärtat.

På tio apotek erbjuds tjänsten en dag i veckan. På resterande två (Fältöversten, Odenplan), som också har så kallade Minutkliniker, kan man få sin spruta alla dagar utom söndagar.

Andra läser