Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Globalt tryck på att utveckla farmaceutisk yrkesroll

I höst tar flera länder i västvärlden initiativ för att optimera apotekarnas bidrag i vården. Bakgrunden är demografiska utmaningar och ett allt hårdare tryck på sjukvården i många länder.

I Nya Zeeland tillsatte hälsominister Jonathan Coleman förra veckan en styrgrypp som ska undersöka hur apotekarnas bidrag i vårdkedjan kan optimeras.

– Apotekare är välutbildade och jag vill försäkra mig om att vi utnyttjar deras potential till fullo när vi rör oss mot en mer integrerad sjukvård, säger ministern i ett pressmeddelande från landets regering.

Styrgruppen, Pharmacy Steering Group, träffades för första gången förra veckan och ska ge hälsoministeriet råd om hur apotekarnas roll kan maximeras.

I Australien rekommenderade en utredning i delstaten Victoria i oktober en utökad roll för apotekare.

Ett försök med influensavaccinering ska genomföras på apotek 2015, och en satsning görs på behandling av enklare medicinska tillstånd via apotek i rurala områden.

I Storbritannien presenterar Royal Pharmaceutical Society, RPS, i dag den 5 november slutrapporten från en kommission om farmacins framtid, närmare bestämt ”Commission on future models of care delivered through pharmacy”.

Utgångspunkten är även här att apotekarna är en underutnyttjad resurs i vården.

Rapporten betonar bland annat apotekens lättillgänglighet och att apotekare bör kunna ta en större roll i omhändertagandet av långvarig sjukdom.

Läs mer i en separat artikel om slutrapporten här på sajten inom kort.

Gemensamt för de ovan nämnda satsningarna och initiativen är att de helt eller delvis motiveras med åldrande befolkningar och ökande prevalens av kroniska sjukdomar.

Andra läser