Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Klantiga apoteksrånare blev läkemedelsförgiftade

Tre män bröt sig in på ett apotek för att stjäla läkemedel. De togs på bar gärning, men hann dessförinnan gömma stöldgods i sina kroppsöppningar. Efter gripandet fick två av rånarna akutbehandlas för läkemedelsförgiftning.

Den osannolika historien utspelade sig i den nordengelska staden Sunderland i våras.

De tre männen orsakade stora materiella skador när de bröt sig in i apoteket.

En av dem hade avaktiverat apotekets larm dagen före den planerade kuppen. Apotekspersonalen hade dock upptäckt att något var fel och sett till att larmet fungerade igen, rapporterar tidningen Sunderland Echo.

Larmet var därför påslaget när rånarna dök upp under morgontimmarna.

Larmet utlöstes mitt under inbrottet, polisen dök upp och de tre rånarna barrikaderade sig med stöldgodset på en personaltoalett.

I panik stoppade de på sig läkemedlen i munnar, fickor och, i ett fall, anus.

Sedan försökte männen fly genom att spraya de framstormande polismännen med brandsläckare. Detta gick dock mindre bra och tjuvarna var tvungna att ge upp.

Två av rånarna togs direkt till ett sjukhus för vård. Den av dem som gömt läkemedel i anus behövde behandling i tre dagar, enligt Sunderland Echo.

”Trots att de visste att polisen var där, gjorde de ett desperat sista försök att sno åt sig läkemedel”, sa försvarsadvokaten Jamie Adams i rätten.

Den av rånarna som planerat tillslaget och dessutom sprayat en polisman rakt i ansiktet med en brandsläckare dömdes till två års fängelse. De båda andra fick 18 månader vardera.

Mest läst