Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“En blixt från klar himmel”

Beslutet att lägga ned receptarieprogrammet i Karlstad kommunicerades till ansvariga så sent som i onsdags morse. Ett helt oväntat och chockartat besked, tycker de båda programledarna, som menar att det biovetenskapliga programmet inte alls går med förlust.

Jonny Wijkander är en av de två programledarna på det biovetenskapliga programmet i Karlstad, som enligt besked tidigare i veckan ska läggas ned.

Receptarieprogrammet är ett av två huvudområden inom det biovetenskapliga programmet som alltså ska försvinna. Den andra är en biomedicinsk analytiker-inriktning.

Beskedet kommunicerades till Jonny Wijkander och andra ansvariga för utbildningen i onsdags morse.

– Vi fick ett mejl vid 19-tiden på tisdag kväll och kallades till ett informationsmöte klockan 9 på onsdag morgon. Beskedet var helt oväntat och blev en chock. Det har inte funnits någon som helst diskussion om att lägga ned programmet tidigare, säger Jonny Wijkander.

– Det är sant att fakulteten som helhet går med minus, men det biovetenskapliga programmet gör det inte. Det gör beslutet märkligt.

Han hoppas på ett sista halmstrå.

– Ett beslut är fattat och chanserna att få det ändrat är nog väldigt små. Men hoppet är det sista som överger en. Jag hoppas att det finns utrymme för att föra någon typ av diskussion internt i frågan.

Catrin Furster är apotekare och programledare för receptarieinriktningen på det biovetenskapliga programmet.

– Det här var väldigt oväntat och mycket tråkigt. En blixt från klar himmel. Fakulteten går samlat med minus, det visste vi, men det gäller inte för avdelningen för biomedicin, säger hon.

– Det här är en utbildning med bra arbetsmarknad, studenterna får i princip jobb innan de slutar. Vi har också haft ett bra söktryck på distansutbildningen. Det här är en stor förlust för Värmland och även för apoteksbranschen, säger Catrin Furster.

Andra läser